Какво е дим и какво е пара?
Ако изпарявате от известно време вероятно доста хора са ви питали за информация относно "пушека", който издишвате. Някои може би са загрижени от здравословна гледна точка, а други просто са любопитни. Вероятно сте чували да наричат парата "дим" или "пушек". Въпреки, че визуално си приличат, истината е друга - те са изключително различни.
Да започнем първо като дефинираме термините „дим“ и „пара“.
Какво е „ДИМ“? - Дефиницията за дим в Уикипедия е "представлява плуващи във въздуха твърди частици (сажди, пепел), остатъци от непълното изгаряне на отоплителни и други материали." Процесът на горене на която и да е субстанция променя драстично химичната й композиция. Димът е комбинация от визуални частици карбон, молекули на субстанцията, която гори и други вторични продукти от реакцията. С други думи, ако запалим нещо то отделя много вещества, повечето от които са вредни при вдишване.
Какво е „ПАРА“? - Според Уикипедия, парата е "вещество в газообразно агрегатно състояние при температура по-ниска от съответната критична точка на това вещество." С други думи ако една течност се изпарява това ще промени състоянието й, но няма да компрометира молекулите на веществото и те ще останат същите както в твърдото му състояние. За да бъдем съвсем технически издържани парата, която вдишваме не е пара, а е аерозол. Отново според Уикипедия аерозолът е "газообразна суспензия от микроскопични частици течност или твърдо вещество." Когато се изпарява течност за електронни цигари, във въздуха парата се превръща в частици и те падат на земята бързо. Понеже тези частици са течни (за разлика от тези на тютюневите изделия които са твърди), това не представлява риск за белите дробове и сърдечно съдовата система. Тъй като повечето хора използват терминът "пара", а не аерозол, и ние ще направим същото, защото технически това няма да повлияе на резултатите.
По какво се различават димът и парата?
Когато запалите цигара това ще произведе дим, а при използването на електронни цигари това ще произведе пара (аерозол). Освен външните прилики, разликите са огромни - имат различна композиция и се държат по различен начин.
Композиция - в димът на тютюневите цигари има хиляди химикали, 70 от които са с доказано канцерогенно действие. В парата от електронните цигари се съдържа само растителен глицерин, пропилен гликол, никотин и овкусители (аромати), одобрени от хранително вкусовата промишленост, нито едно от които не влияе рисково на организма при поглъщане.
Миризмата от цигарите остава в стаята много дълго време и има своята специфика, позната на всички непушачи. Миризмата от парата е приятна, съответства на вкуса, който изпарявате и ще се разсее значително по-бързо от тази на тютюневите цигари.
Остатъчни вещества – пушенето на тютюневи цигари на закрито ще доведе до пожълтяване на дрехи, мебели и стени. Причините са катранът, който е толкова опасен и за здравето, а също и въглеродният окис. Пропилен гликолът и растителният глицерин могат да полепват към стъклени повърхности като много тънък слой, лесен за чистене, тъй като молекулите в парата са течни. Пожълтяване и задържане на миризма обаче няма да има.
Температура - температурата на нагара в цигарата е около 600 градуса по Целзий, докато е в почивка и може да нарасне до 900 градуса по Целзий, когато се дърпа от тютюневата цигара. Димът се охлажда изключително бързо когато се вдишва и издишва, но температурата на нагарът се увеличава с намалянето на цигарата. От друга страна електронните цигари изпаряват на много по-ниски температури - обикновено не по-високи от 200 градуса по Целзий. В резултат издишваната пара е с много по-ниска температура от тази на околната страна и е по-скоро студена.
Used sources
Статията е превод на оригиналната статия във Vaping360.com, която може да прочетете ТУК